Categorieën
Uncategorized

Bericht in het Eindhovens Dagblad van 27 maart

Op eigen benen aan de Brabantialaan

door onze correspondent Jan Sinot

WAALRE – Begeleid zelfstandig wonen voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking of een vorm van autisme. Dat is het woonproject dat Wooninc. samen met stichting Wooninitiatief Waalre (WIW) dit jaar hoopt te realiseren aan de Brabantialaan.

Gisteren ondertekenden directeur Henk Buursink namens Wooninc., Ellen van Sprang (voorzitter) en Maria Godfried (secretaris) namens WIW de overeenkomst. „Dit gaat nog niet om de koopcontracten, maar om het bouwproject in gang te zetten”, legt Van Sprang uit. „Daarnaast hebben we de huurovereenkomst getekend voor het gebruik van de gemeenschappelijk ruimte.”

Het project voldoet al helemaal aan de eisen van de Participatiewet, volgens de voorzitter: „De jongvolwassenen wonen zelfstandig, maar eten een paar keer per week samen. Voor ouders is het belangrijk dat we zorg en begeleiding (door onder andere Amarant) goed kunnen regelen. Het vraagt ook inzet van ouders omtrent bijvoorbeeld het tuinonderhoud.”

Echtgenoot Hans, voorzitter van de oudervereniging, onderstreept de meerwaarde voor de jongeren: „Ze kunnen zich hier zelfstandig ontwikkelen met goede ondersteuning. Je ziet in Boerderij De Rooische Hoeve (waar sinds vier jaar vijf jongeren wonen) dat het samen dingen doen – eten, televisie kijken – een positieve boost geeft aan de sociale ontwikkeling. Dat is prettig, niet alleen voor de jongeren zelf, maar ook voor de ouders. En daar profiteert uiteindelijk de hele maatschappij van.”

Martijn van Dullemen (26) is een van de toekomstige bewoners van het appartementencomplex. Hij is blij met de toekomstige woonplek: „Ik woon nu nog bij mijn ouders, maar daar moet ik toch een keer weg. Dit is ideaal: op een steenworp van de winkels, maar ook dicht bij mijn werk bij de Pimpernel.”

Caspar van Sprang (28) bekijkt het met gemengde gevoelens: „Qua ruimte ga ik er flink op vooruit: eigen keuken, badkamer en aparte slaapkamer. Maar in de Rooische Hoeve, waar ik nu woon, hebben we een grote tuin, die ga ik straks wel missen.”

WIW hoopt dat de bouw van de appartementen voor de bouwvak van start gaat. Ellen van Sprang: „Het wachten is op de bouwvergunning van de gemeente.” De verwachting is dat de jongeren begin 2015 hun intrek in het nieuwe complex kunnen nemen. WIW wijst de appartementen toe. Op dit moment zijn acht van de tien plaatsen ingevuld en is er nog ruimte voor gegadigden met een licht verstandelijke beperking. Contactpersoon: Marion of Walter Brands (tel. 040-2217232).